Client: 
Abdullah Abdulghani Nasser & Sons Trading and Contracting Company
Location: 
Energy City, Lusail, Qatar
Year: 
2013 - under tender
Built Up Area: 
11.627 sqm

The design proposal regards the two separate lots, E9 and E10, as one campus and proposes a design solution that consists of one building with two distinct wings that are connected at the last level.

The building is approached by a pedestrian access from both the north and south. Hence, an important North-South axis was established that separates the east and west wings and along which the central passage was laid out. This passage enlarges into an open-sky atrium at the heart of the campus. The concept behind the atrium space is to be the unifying element for the two wings and the element that makes the site be viewed as one campus.

The overall architectural concept behind our design proposal is that of a crystal or a diamond form with either slanted or straight vertical planes in the form of triangles, whose alternation or interplay forms the elevations. The dramatic effect of these slanted surfaces is carried throughout the atrium where its effect is that of being enclosed by canyon walls.

Both building entrances, one for each wing, open into the atrium. The building entrances are purposely hidden inside the atrium so as to guide the occupant through it before they enter the building. The experience of the canyon effect is imposed on the visitor by locating the entrances in the space of the atrium.

Because of its location and access, the building's north and south elevations attain an equal importance. Although the actually entrances are hidden inside the atrium, both north and south entrances are marked by dominating canopies that lead the visitor into the collective common space.

The treatment of the elevations takes into account a site analysis of climatic conditions. The glazing is minimized to approximately 40% of the aggregate elevation surface, in order to comply with UPDA requirements as well as per ASHRAE 90.1-2004.

The building floor plans provide for large floor areas with a wide exposure to natural light. Cores are located centrally to leave optimum leasable area along the building perimeter. Mezzanine level accounts for 74% of ground floor and provides a large overlook of the two-story entrance foyer. The prominence of the entrance foyers is reinforced by escalators in each wing running along the north facade. Common spaces include a roof garden, accessible to all building occupants. A part of the roof is also reserved for the installation of photovoltaic panels to take advantage of a large annual amount of sun light to produce renewable energy.